ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ!

Written by on 22/03/2022

1932, Γεννήθηκε ο  Louisiana Red στο Μπεσεμερ της Αλαμπάμα. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι John Lee Hooker, Eric Burdon, Albert King κ.α. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από πενήντα άλμπουμ.

1953, Γεννήθηκε η Chaka Khan στο Σικάγο του Ιλινόις. Έχει κερδίσει δέκα βραβεία Grammy, τα δύο με τους Rufus. Σαν σόλο τραγουδίστρια διακρίθηκε με τραγούδια όπως τα “I’m Every Woman”, “Ain’t Nobody”, “I Feel for You” κ.α.

1956,  Ο Elvis Presley κυκλοφορεί το πρώτο του στούντιο άλμπουμ, με τίτλο το όνομα του. Κατέκτησε την κορυφή του Billboard όπου και παρέμεινε για δέκα εβδομάδες. Το άλμπουμ, σαν rock ‘n’ roll άλμπουμ, διακρίνεται με δύο πρωτιές. Είναι το πρώτο που έφτασε στην κορυφή των Αμερικάνικών charts και το πρώτο που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

1968, Γεννήθηκε ο Damon Albarn στο Γουάιτ-Tσάπελ του Λονδίνου. Είναι ιδρυτικό μέλος των συγκροτημάτων Blur και Gorillaz. Μαζί τους έχει κερδίσει συνολικά δώδεκα βραβεία, μεταξύ αυτών ένα Brit Award, τέσσερα Q Awards και τρία NME Awards.

1972, Οι Pink Floyd ξεκινούν τις ηχογραφήσεις για το φιλμ τους “Pink Floyd: Live at Pompeii” στο Roman Amphitheatre της Πομπηίας. Οι ηχογραφήσεις θα διαρκέσουν οκτώ ημέρες. Στην ταινία θα συμπεριληφθούν και πλάνα από ηχογραφήσεις του συγκροτήματος στο Παρίσι. Την σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Adrian Maben. Θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους το Σεπτέμβριο.

1983 Οι The Smiths πραγματοποιούν την πρώτη τους εμφάνιση στο Λονδίνο, στο The Rock Garden.

1988, Ο Mick Jagger πραγματοποιεί την πρώτη του σόλο εμφάνιση στην Ιαπωνία, στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας του για το άλμπουμ “Primitive Cool”.

1991,  Οι R.E.M. βρίσκονται για πρώτη φορά στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart με το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους, “Out Of Time”. Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που θα ανέβει στο Νο1 στην Αμερική αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος και εκείνο που τους έκανε να αναδειχτούν παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα δεκαοκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Για το άλμπουμ κέρδισαν το βραβεία “Best Alternative Music Album” και για το τραγούδι “Losing My Religion” τα “Best Music Video – Short Form” και “Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal”.

1992,  Η Janet Jackson υπογράφει συμβόλαιο με την Virgin Records για το χρηματικό ποσό των δεκαέξι εκατομμυρίων δολαρίων.

1997, Το ένατο στούντιο άλμπουμ του Ιρλανδικού rock συγκροτήματος U2 με τίτλο “Pop” βρίσκεται στην πρώτη θέση του Billboard 200. Και σε αυτό το άλμπουμ το συγκρότημα συνεχίζει τους πειραματισμούς με διαφορετικά από ότι στο παρελθόν μουσικά στυλ, όπως alternative rock, techno, dance και electronica. Για την παραγωγή του άλμπουμ συνεργάστηκαν με τους Nellee Hooper, Flood, Howie B και Steve Osborne. Στην Αμερική έγινε πλατινένιο σε διάστημα δύο μηνών ενώ έγινε Νο1 σε 32 χώρες.

1999, Ο Michael Jackson ανακοινώνει πως τα έσοδα από τις συναυλίες του στην Αφρική θα δωριστούν στο ίδρυμα του Nelson Mandela για τα παιδιά και στον Ερυθρό Σταυρό. Η ανακοίνωση γίνεται παρουσία του Mandela σε συνέντευξη Τύπου στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

2008, Η Βρετανίδα soul τραγουδίστρια Estelle και ο Kayne West με το τραγούδι “American Boy” βρίσκονται στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart. Θα παραμείνουν στην κορυφή για τέσσερις εβδομάδες. Το τραγούδι κέρδισε το βραβείο Grammy, “Best Rap Collaboration”.

 

i feel radio

www.ifeelradio.gr


Current track

Title

Artist

Background